Продајна изложба за помоћ малој Мињи Матић

Како би помогли у сакупљању новца за лечење мале Миње Матић, Крагујевчани су у дворишту Соколане организовали продајну изложбу, а своје цртеже продавали су најмлађи.

Иницијатива да се у Соколани одржи ликовна радионица за децу потекла је од удружења грађана „После кише“.

Водене боје, темпере, блокови и шарени папири били су довољни да најмлађи Крагујевчани покажу своју кретаивност и ураде цртеж за малу Крагујевчанку Мињу Матић.

У паузи, позивају грађане који су у могућности да помогну.

Помоћ у прикупљању новца за лечење Миње Матић само је једна од све учесталијих иницијатива удружења грађана „После кише“.

Мала Миња Матић има спиналну мишићну атрофију. Болест је везана за мутацију гена и манифестује се губитком основних животних функција, као што су ходање, варење хране, гутање и дисање. Не утиче на мозак и когнитивне функције.

Са пет месеци је примила прву терапију доступну у Србији. Захваљујући Спинрази Миња дише, једе и гута сама, али и даље не може потпуно да држи главу, да је одигне, не може да пузи нити да седи.

Срећом, од недавно постоји и генска терапија и Миња је добила шансу да се избори са опаком болешћу. Једини начин лечења је лечење у иностранству.

Сви грађани који желе да помогну могу то учинити и преко фондације „Буди хуман“.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.