Продужен термин за онлајн пробни завршни тест

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да је донета одлука да се данашњи термин за решавање онлајн пробног завршног теста из српског/матерњег језика продужи до 21.30 часова, а тако ће бити и у наредна два дана.

У саопштењу се наводи да су ученици осмог разреда данас имали прилику да процене своје знање из српског/матерњег језика, а да је према првим повратним информацијама у једном краћем периоду дошло до преоптерећења система, што је код одређеног броја ученика довело до непријатности.

Брзом реакцијом компаније „Комтрејд“ и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу активирани су додатни ресурси, чиме су отклоњена успорења у раду система.

Како би се омогућило равномерно оптерећење система, Министарство је сугерисало ученицима са територије АП Војводине да тестове у наредна два дана решавају у термину од 8 до 12 часова, ученицима са територије Града Београда од 12 до 16 часова, а свим осталим ученицима у термину од 16 до 21.30 часова.

Потребно је имати у виду да је онлајн тест за самопроцену знања за завршни испит организован у потпуности бесплатно, захваљујући поменутој компанији и Канцеларији за ИТ.

Услед околности у којима се налази читав свет, успостављање система на којем ће самопроцену знања спровести више од 65.000 ученика, морало је бити спроведено у веома кратком року, не остављајући времена за детаљно тестирање и фино подешавање.

Сврха система јесте да се обезбеди један од начина за самопроцену знања ученика у циљу провере спремности за завршни испит, при чему ће сви ученици добити прилику да ураде самотестирање и у том смислу ниједан ђак не сме, нити може бити оштећен.

Свим ученицима желимо успешно решавање тестова у наредна два дана и уједно изражавамо захвалност Канцеларији за ИТ и еУправу и компанији

„ Комтрејд“ на несебичној подршци и напорима да у време ванредног стања, при чему поменута компанија својим волонтерским ангажовањем, обезбеде несметано функционисање система, као и на хардверским и софтверским ресурсима, које су ставили на располагање за потребе спровођења онлајн теста, наводи се у саопштењу.

ИЗВОР: www.srbija.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *