Професор Милош Ђуран трећи академик из Крагујевца

Професор Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, др Милош Ђуран изабран је за редовног члана Српске академије наука и уметности.

Професор Ђуран је и Управник Центра за научно-истраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.

Након професора Милоша Којића и професора Ивана Гутмана, професор Милош Ђуран је трећи академик из Крагујевца.

Проф. др Милош Ђуран је од 2001. године редовни професор на ПМФ-у.

Био је управник Института за хемију, продекан за финансије, проректор за наставу и ректор Универзитета у Крагујевцу.

Међу првима у Србији почео је да се бави истраживањем у области бионеорганске и медицинске неорганске хемије и до сада је дао значајан допринос развоју ових области код нас.

До избора у редовног др Ђуран је био дописни члан САНУ, а тренутно обавља функцију управника Центра за научно истраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, који постоји већ 30 година.

Од октобра 2017. године је у пензији. До сада је објавио 130 научних радова у међународним часописа са импакт фактором, 20 радова у часописима националног значаја, два уџбеника на српском језику чији је издавач ПМФ у Крагујевцу и једне монографије која има национални значај.

Од 2009. до 2015. године био је члан Националног савета за науку и технолошки развој Републике Србије.

Члан је Матичног научног одбора за хемију Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Управног одбора Фондације Темпус за Србију.

У знак признања и захвалности за укупан допринос раду Српског хемијског друштва изабран је за заслужног члана Друштва и добитник је медаље Српског хемијског друштва за трајан и изванредан допринос развоју хемије.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.