Пројекат државне станоградње и у Крагујевцу

Гостујући у емисији Ћирилица на ТВ Хепи, Председник Србије Александар Вучић, изјавио је да се спрема важан државни пројекат – изградња станова за припаднике безбедносних снага, младе научнике и брачне парове.

Дошао сам да представим један важан пројекат – државна станоградња, за безбедносне снаге, младе научнике и брачне парове.

Први резултати ће бити за три године – прве стамбене јединице. Ми ћемо разговарати са Аном Брнабић, Јоргованком Табаковић и градоначелницима на дневном нивоу – Николић, Булатовић, Вучевић, Терзић, Мали.

Око 32.000-33.000 људи нема решено стамбено питање. Немају високе плате. Плате ће бити веће, али хоћемо да осете да држава брине за њих, хоћемо да се војници и полиција дичи својим униформама на улицама.

Квадрат би у Београду коштао око 550 евра, а у Крагујевцу и другим местима од 450 до 470.

Вучић је изнео рачуницу по којој би, уз помоћ државе и локалне самоуправе, квадрати стана могли да имају ту цену и додао да је за реализацију потребно 10-ак година, али да би први резултати могли да се виде за око три године.

Према изложеној калкулацији, стан од 60 квадрата би коштао око 30. 000 евра, што би значило – да је субвенција државе од око 3.000, купац би учествовао са око 3.000 евра и онда би се остатак исплаћивао кроз кредит, уз рату месечну од око 125 евра у првих 25 година и око 50 евра – у последњих пет година.

Услов би био тај да у наредних 15 -20 година мора да се остане да се ради у Србији.

Како је додао, за око 2 милиона квадрата би било потребно око милијарда евра инвестиција и то би подигло надаље грађевинску индустрију.

Између осталих тема, Вучић се осврнуо на ситуацију у Крагујевцу и навео како је градоначелник Радомир Николић смањио огроман дуг који је наследио, да он добро ради свој посао иако га стално нападају, и како уз помоћ државе започиње више пројеката намењених младим научницима, војсци…

One thought on “Пројекат државне станоградње и у Крагујевцу”

  1. Tako rade sve policijske drzave. Privilegiju snage bezbednosti da zlostavljaju narod kada zatreba. Sa kojim pravom se privileguju snage bezbednosti, zasto i radnici ne mogu da kupe stanove pod tim uslovima? I jos im se garantuje drzavni posao u sledecih 30 godina. Diktatorski!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *