Пројекат „Шумадијска шљива“

„Шумадијска шљива“, пројекат је који има за циљ унапређење територијалног идентитета Шумадије, кроз пружање подршке сектору воћарства.

Пројекат реализује Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, у оквиру програма „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији“.

Швајцарска агенција за развој и сарадњу финансира пројекат са 270 хиљада швајацрских франака, док део од 75 хиљада швајцараца кофинансирају учесници пројекта, локалне управе, дестилерије, регионална агенција.

Подићи конкурентност произвођача и прерађивача шљиве, кроз подршку у изгради техничких, технолошких у људских капацитета део је пројекта „Шумадијска шљива“.

Регионална агенција за економски развој успела је да добије средства за тај пројекат, упркос томе што се за производњу и брендирање алкохолних пића средства тешко добијају.

Један од носилаца посла у пројекту је и Пољопривредно саветодавна стручна служба у Крагујевцу, која ће добити 15 агрометеоролошких станица, што је за произвођаче шљиве и воћаре врло важно.

Формирана је и Регионална асоцијација произвођача ракије, коју је основало осам шумадијских дестилерија, а у пројекат су се укључиле и локалне управе Шумадије, као партнери и суфинансијери.

Реализација пројекта „Шумадијска шљива“, почела је 1. октобра, и трајаће до краја августа наредне године. Током реализације, посебно ће се радити на развоју тржишта.

Сви пројектни партнери радиће на развоју заједничке етикете и рецептуре, као и на процесу заштите географског порекла ракије шљивовице.

Пројектом је предвиђен развој туристичке туре, која би била уврштена у програм Туристичких организација, као и посета развијеним асоцијацијама и произвођачима ракија и вина у Европској унији, као пример добре праксе.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *