Промоција 14. и 15. тома зборника “Историја осигурања Аустрије”

Књига која обрађује историју осигурања Аустрије и штампа се већ 30 година, промовисана је у Крагујевцу.

На промоцији су представљени 14. и 15. том под називом „Европско културно наслеђе у огледалу осигурања“.

Главни аутор и уредник је професор доктор Волфганг Рорбах, а представљање овог зборника организовао је Правни факултет Универзитета у Крагујевцу.

На промоцији су говорили су академик Жељко Зиројевић, академик Драган Нововић, проф. др Здравко Петровић и проф. др Драган Батавељић.

Зборник – енциклопедија “Историја осигурања Аустрије” је јединствено, вишејезично дело које представља историјска искуства која су корисна за садашњост али имају поглед у будућност.

Књига је настала у Аустрији и допуњава се већ 30 година и као таква, највећа је публикација у области осигурања на свету.
Академик професор, доктор Волфганг Рорбах, у Крагујевац је дошао да промовише 14. и 15. том који носе назив “Европско културно наслеђе у огледалу осигурања”.

Већ 30 година, Рохербах успешно даје историјски допринос осигурању, тако што повезује Републику Србију и Аустрију.

У Аустрији живи 400 хиљада људи који су Српског порекла и 90 хиљада Срба са српским пасошем.

Према Рорбаховим речима, Аустријанци и Срби имају сличан менталитет, они нису више Германци, јер сада свака друга породица која живи на територији Аустрије у својој генези има Словенску крв.

Прва осигурања потичу још из цркве, када су се калуђери здравствено осигуравали.

Организатор промоције зборника у Крагујевцу је професор Драган Батавељић испред Правног факултета.

Студенти права Универзитета у Крагујевцу, заинтересовани су за овакве теме, а неки од њих ће се и бавити осигурањем у будућности.

Кроз 13 томова обрађена је историја осигурања Аустрије на преко 12.500 страница.

Ради се, дакле, о највећој публикацији у области историје осигурања на свету.

До сада је штампано око 46.000 томова, који се налазе у библиотекама, академијама осигуравајућих института и у поседу приватних лица, и то све у више од тридесет држава.

О Зборнику у Крагујевцу говорили су академик Жељко Зиројевић, академик Драган Нововић, проф. др Здравко Петровић и проф. др Драган Батавељић.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *