Промовисана књига „Анестезиологија“ у издању ФМН у Крагујевцу

У позоришту на Теразијама у Београду, промовисана је књига „Анестезиологија – теоријске и практичне основе савремене клиничке праксе“ у издању Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Ово је прва оваква књига објављена након 25 година, када је издат последњи уџбеник из ове области иза којег је стајао оснивач наше анестезиологије проф. др Предраг Лалевић.

У писању књиге, која обухвата 146 поглавља из области анестезиологије, реаниматологије, интензивне медицине и терапије бола, учествовало је чак 177 аутора, наставника и сарадника медицинских факултета у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Косовској Митровици али и из Бања Луке, Фоче, Загреба.

Уредник књиге, шеф катедре за анестезиологију Медицинског факултета у Београду и директора Клинике за анестезију КБЦ “Др Драгиша Мишовић“ проф. др Предраг Стевановић изразио је најпре захвалност декану ФМН-а, проф. др Владимиру Јаковљевићу који је, како је рекао, препознао значај ове књиге јер сматра да је она капитално дело српске анестезиологије.

Декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу, проф. др Владимир Јаковљевић је нагласио да је Стевановић успео да окупи велики број аутора на изради књиге и да уопште није била дилема да ли ће Факултет бити издавач оваквог дела.

О књизи су говорили и рецензенти – академик проф. др Предраг Пешко, специјалиста опште хирургије и проф. др Јасна Јевђић са крагујевачког Факултета која је шеф Катедре за анестезију и реаниматологију, шеф Катедре за ургентну медицину и од пре две године шеф Катедре за медицину бола.

Она је истакла да уџбеник покрива све релевантне области анестезије, реаниматологију, све болести и стања, преопреативну и постоперативну бригу, али и лечење пацијената који захтевају интензивну медицину и терапију бола.

Овај догађај је окупио велики број анестезиолога из целе Србије, али и осталих лекара и гостију.

Факултет медицинских наука је, уз анестезиологију, реаниматологију и интензивне терапије, међу првима увео и уже специјализације из медицине бола и интензивне медицине, а након успешно реализованог Еразмус програма којим је руководила проф. др Јасна Јевђић.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *