Промовисање и заштита права деце су морална обавеза

На данашњи дан 1959. године Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је „Деклерацију о правима детета“, а тридесет година касније и „Конвенцију о правима детета“.

Управо зато данашњи дан се у целом свету обележава као „Међународни дан Дечијих права“.

„Конвенцијом о правима детета“ најмлађим становиницима земаљске кугле загарантовано је право на живот у породици, здравствену заштиту, квалитетно образовање, игру и одмор, као и учешће у доношењу одлука о сопственом животу.

Подаци светских истраживања указују на то да су деца и млади у алтернативној бризи, због тешких животних искустава којима су били изложени током детињства, веома рањиви.

Чак 75% деце у алтернативној бризи доживело је трауму пре уласка у систем алтернативне бриге, 50% ове деце свакодневно је било изложено насиљу у својим биолошким породицама, док је 62% деце у алтернативној бризи, због физичког, емоционалног или сексуалног злостављања, занемаривања, искоришћавања или услед било које комбинације ових разлога.

СОС Дечија села Србија се, кроз све своје активности, залажу и заговарају поштовање и пуну примену дечијих права загарантованих Конвенцијом УН о правима детета, која је интегрисана у све наше законе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *