Прошле године у Шумадији једна особа преминула од туберкулозе

Према Националном и Међународном календару здравља, сваке треће недеље у септембру обележава се Светска недеља борбе против туберкулозе и плућних болести.

На подручју Шумадијског округа, у прошлој години, забележено је 15-оро оболелих од ове болести, а једна особа је преминула.

Начин живота, лоше навике и свакодневна изложеност различитим факторима ризика поново су довели до распрострањености туберкулозе.

После неколико деценија друге половине двадесетог века, када је ова болест била под контролом, последњих година здравствени радници бележе пораст броја оболелих од туберкулозе.

Највећи узрочници су, наглашавају лекари, загађење ваздуха, болести дисајних путева, као што су: бронхитис, алергије, астма, рак плућа, али и пад имунитета и заостајање у психо-физичком развоју деце.

Лечење туберкулозе је стандардизовано и строго контролисано. Обухвата две фазе и траје шест месеци.

Крагујевачки Дом здравља настоји да, кроз различите активности, укаже становништву колика је важност превентивних прегледа, јер је на тај начин могуће спречити појаву или напредовање болести.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *