Просветна сарадња Крагујевца и Чешке

У оквиру програма међународне сарадње ученици Основне школе „Слоуп“ из Републике Чешке посетили су град Крагујевац.

За ученике и наставнике из Чешке организован је пријем у Градској управи.

Основна школа „Милутин и Драгиња Тодоровић“ од 2007. године уз посредовање Канцеларије Јужноморавске регије у Крагујевцу учествује у програму међународне просветне сарадње.

Циљ пројекта је размена искустава наставника и образовних система две државе као и упознавање ученика са културом, вером, обичајима и традицијом Републике Чешке и Србије.

Гости из Чешке изразили су задовољство овом врстом сарадње уз констатацију да је то најбоље што обе школе могу да понуде својим ђацима.

Током петнаестогодишње сарадње око 400 основаца је учествовало у размени.

Ученици из Чешке у Крагујевцу бораве десет дана током којих имају прилику да учествују у бројним активностима и упознају наш град, али и друга места у Србији.

Сваке две године око 40 крагујевачких ученика борави у чешким породицама.

Поред тога што предствљају амбасадоре Крагујевца и Србије током посете имају прилику да обиђу град Брно али и Моравску регију, својеврстан парк природе који је под заштитом УНЕСКО-а.

Овај тип сарадње допринео је томе да се велики број ђака из Крагујевца након завршетка средње школе опредељује за студирање у Републици Чешкој. Није мали број оних који су у овој пријатељској земљи остали да живе и раде.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *