Протест Фијатових радника

Радници крагујевачког Фијата протестовали су испред фабричког круга, незадовољни због најаве менаџмента да ће обуставити производњу, али и понуђених услова за одлазак из предузећа.

Запослени су се прво окупили испред фабрике, а потом блокирали оближњу раскрницу тражећи да држава реши статус фабрике и запослених до почетка производње новог електричног модела.

Након тога су се упутили ка Скупштини града, где им је градоначелник Никола Дашић рекао да ће град увек стајати иза својих Крагујевчана.

Запослени у Фијату су се најпре окупили око 12 часова ипред фабричког круга, како би изразили незадовољство због понуде комапаније која се, по речима запослених, састоји од две опције.

Једна је добровољан одлазак крагујевачких радника на рад у иностранство, док друга подразумева одлазак из предузећа као технилошки вишак.

Радници од ресорног министарства захтевају да се реши настали проблем са Фијатом, како би им био омогућен рад до покретања новог модела или обезбеђено плаћено одсуство за све они који не желе да напусте фабрику.

Понуду менаџмента Стелантиса у синдикату „Независност“ оцењују као неприхватљиву.

Представници запослених су на састанку са првим човеком Крагујевца добили уверавање да ће проблем бити решен у њихову корист.

Градоначелник Никола Дашић оцењује да су информација и спорна понуда менаџмента компаније Стелантис непотпуне и да се ни на једном папиру не помиње технолошки вишак као ни отпуштање радника.

Након састанка са ресорним министрима у Београду коме ће присуствовати и представници запослених у Фијату и кооперантима, градоначелник Крагујевца очекује смиривање ситуације и гаранције да у Крагујевцу неће доћи до отпуштања већег броја радника.

Град ће увек стати иза својих Крагујевчана,а од Владе Србије очекујем да стане иза Крагујевца, поручио је Дашић.         

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *