Први Дани боровница окупили узгајиваче из читаве Србије

И поред великих почетних улагања потребних за формирање плантажа, узгој боровнице у Србији је у константном порасту.

Стална тражња на иностраном и велике откупне цене на домаћем тржишту, условили су ширење производње не само плода, већ и квалитетног садног материјала, који захтева и посебне услове, али и нова знања.

Први „Дани боровнице“ у Бресју код Велике Плане окупили су узгајиваче из читаве Србије, који су имали прилику да размене искуства, проуче најсавременије трендове у узгоју, заштити, прихрани биљака, али и начине примене савремених технологија које им могу олакшати кључне послове на имању.

На плантажи од око 7 хектара, великој за наше услове, узгајивачи боровница и велики и мали, имали су прилику да се упознају са савременим трендовима у узгоју ове биљке која, попут малине, поред квалитетног воћа представља и извор солидних прихода узгајивачима.

Деценијама позната по производњи квалитетног садног материјала попут чувене паприке „Слоново уво“, која се одомаћила у домаћој прозводи као готово аутохтона сорта, док је заправо први пут произведена 90-их година 20. века, фирма Супериор упустила се у компликовану и захтевну производњу садног материјала бобичастог воћа, нарочито боровнице, од лабораторијских „ин витро“ пупољака до вишегодишњих садница спремних за плантаже.

Производњу боровница, поред високих откупних цена, прати и недостатак расположивог знања, јер се, за разлику од малине, плантажно у Србији гаји релативно кратко.

Још увек се испробавају препоруке из различитих земаља, експериментише са производњом у нашем поднебљу али и постижу изванредни резултати.

Зато је непроцењива вредност оваквих скупова где боровничари могу не само да размене искуства, већ и да се упознају са савременим технологијама које им могу аутоматизовати велики део производње или компензовати хронични недостатак радне снаге потребне за брање.

На првим Данима боровнице у Бресју, приказано је све што је потребно за успешан узгој боровница, размењена су искуства и специфична знања којих тренутно и нема у књигама, чиме ова манифестација себи обезбеђује сигурну будућност, као место на коме ће се боровничари усавршавати али и дружити.

Уз размену контаката и лепо дружење и знање се лакше дели.

Извештава новинар РТК Александар Сакић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.