Први мај у сенци коронавируса

У сенци коронавируса свету се данас обележава 1. мај Међународни празник рада.

Ове године изостаће традиционална окупљања, али и скупови широм света на којима синдикални лидери оцењују положај радника.

Због последица пандемије коронавируса милиони радника широм света, без обзира на степен развијености економија остали су без посла, у свим гранама а са економским проблемима суочени су и послодавци.

У Србији је 1.мај први пут обележен 1893. године протестима у Београду, а од 1945. године у СФРЈ био је установљен за државни празник.

У деценијама које су уследиле током 20. века пратиле су га неизоставне манифестације, Уранак и низ слободних дана којима је некадашња Југославија славила један од најомиљенијих празника.

У знак сећања на дан када су радници у Чикагу 1885. године штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно време, широм света се обележава Међународни празник рада – Први мај.

У нашој земљи од 1945.године 1. мај је установљен за државни празник, а тај статус задржан је и данас.

Крагујевац је деценијама био водећи симбол радничког самоуправљања.

Деведесетих година привреда и радничка класа доживели су потпуно гашење.

Последњих двадесет година и даље траје пут кроз транзицију.

Међународни празник рада ове године обележава се у сенци пандемије коронавируса, а са економским проблемима који је прате суочени су и послодавци и радници широм света без обзира на степен развијености држава.

У измењеним околностима, грађани уместо традиционалних окупљања, првомајске празнике дочекују у својим домовима.

Сви синдикати апелују на послодавце да не отпуштају раднике.

Влада Републике Србије је усвојила пакет економских мера, за ублажавање последица коронавируса по еконмију издвајањем  5,1 милијарде евра за помоћ привреди.

Значајну помоћ држава је обезбедила микро, малим и средњим предузећима како би њихов бизнис опстао после кризе коју је изазвао вирус корона, а подстицај ће добити сва она предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника.

Мере су подељене у 4 групе: пореске политике односно њихових олакшица, директне помоћи предузетницима,затим ликвидности и новчана помоћ сваком пунолетном грађанину.

Међународни празник рада је од 1885. године прешао дуг пут на коме су га пратили широм света протести, сукоби, мере репресије, промене власти, али и постепено остваривање све бољих и уставима и законима загарантованих права у области рада и на крају масовне прославе.

И први пут за 135 година бурне историје, све раднике на планети повезао је исти начин обележавања Међународног празника рада – у кућама.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *