Први резултати Закона о сузбијању породичног насиља

Резултати петомесечне примене новог Закона о спречавању насиља у породици су преко 17 хиљада пријава, изрицање 4 хиљаде хитних мера удаљавања и преко 6 хиљада покренутих судских поступака, односно утужења насилника.

То је у Крагујевцу данас изјавила министарка правде Нела Кубуровић приликом обиласка Центра за развој социјалних услуга „Кнегиња Љубица“, али и Сигурне куће.

Том приликом оцењено је, да је Крагујевац један од светлих примера збрињавања и подршке жена и деце која су прошла кроз тешка искуства.

Град Крагујевац за „Сигурну кућу“ издваја 8 милиона динара из градске касе, док се два милиона додатно обезбеђују кроз бројне пројекте невладиног сектора.

Од 1. јуна примењује се Закон о спречавању насиља у породици, којим је за пет месеци покренуто низ мера, судских процеса и преко 3 хиљаде индивудуално утврђених мера програма заштите за сваку жртву понаособ, чији је пријављен случај породичног насиља прошао кроз све законске и процедуралне фазе.

Новина у закону су и кривична дела програњања и полног узнемиравања. Само по основу 150 пријава за прогањање спроведено је 96 истрага, подигнуто је 11 оптужница и 3 осуђујуће пресуде.

Осам лица је добило осуђујуће пресуде за полно узнемиравање од 66 пријављених случајева, који су обрађени кроз 49 истраге.

То су у најкраћем статистички подаци на нивоу Србије о свим покушајима државе, да на најмањи могући ниво сведе насиље са којим до сада ниједно друштво у свету није могло да се избори.

Обиласку центра за развој социјалних услуга Кнегиња Љубица, као и сигурне куће у Крагујевцу претходио је састанак ресорне министарке са представницима Града Крагујевца, надлежним из Установа социјалне заштите на коме је утврђена улога Крагујевца у сузбијању породичног насиља.

Иако постоји од 2006. године, Сигурна кућа чврсте ослонце после финансирња НГО сектора, добија од 2011. Прихватилиште данас финансира град са близу 10 милиона динара.

Кроз врата сигурне куће у Крагујевцу прошло је 85 жртава, односно 44 жене и 41 дете. Са њима ради тим од седморо стручних лица.

Ове године пријављено је 162 случаја породичног насиља, међутим индувидуални планови заштите израђени су само за 6 размотрених и пријављених случајева.

Наредне две седмице Србија обележава 16 дана активизма. Осветљењем једног од симбола града,Крста на улазу у град, наранџастом бојом, Крагујевац се придружује овој акцији.

Тим симболичним мотивом држава скреће пажњу на овај и многе друге друштвене проблеме који захтевају буђење активизма у целој земљи.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *