Први Талични Том у Крагујевцу

У Крагујевцу је недавно организована Међународна стрип конференција „Крагујевац, чиста десетка“, у оквиру које је, упркос ванредној ситуацији због ковида 19, одржано низ активности.

Представљена је изложба „Слике за милион долара“ Миливоја Костића, академског сликара из Новог Сада.

Мотиви су били насловне стране стрипа „Алан форд“ и то 50 првих бројева. Изложбу је организовало Удружење љубитеља девете уметности „Свет стрипа“ под покровитељством града Крагујевца.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, љубитељи и уметници девете уметности, стрип културе, нису били у могућности да цртају за посетиоце, није био већих окупљања, посета вртићима и школа и цртања стрипова са децом, како је то било ранијих година.

Организатори фестивала су се, ипак, потрудили да бројним активностима надоместе програме на које су Крагујевчани навикли. Једна од активности била је израда зидног 3Д стрипа испред стрипарнице „Свет стрипа“, који је урадио уметник из Новог Сада Миливоје Костић.

Аутор је одлучио да ослика једног од најомиљенијих стрип јунака Таличног Тома са његовим верним коњем Џолијем.

Активности стрип културе биле су организоване онлајн, у форми разговора са стрип уметницима, ауторима и извођачима, који су били гости предходних година.

Ове године, 12 аутора из Италије учествовало је на стрип конференцији. Важан део стрип конференције биле су и изложбе талентованих младих аутора.

У оквиру овогодишње манифестације је јубиларни, десети пут расписан конкурс за стрип „Крагујевачки победник“ у две категорије.

Свет стрипа је и ове године организовао Дан бесплатних стрипова девете уметности.

Удружење „Свет стрипа“ прикупило је близу 200 жанровски различитих издања, подељених у 15 пакета, као и одређени број плаката са ликовима популарних јунака.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *