Прво извођење Винчијевог „Уображеног болесника“ пред крагујевачком публиком

Крагујевачка публика прва је у Србији имала прилику да погледа италијанску оперу „Уображени болесник“, једног од најзначајнијих композитора 18. века Леонарда Винчија.

Винчијев болесник је интермецо опера са лаганом, смешном и забавно-драматуршком структуром која говори о мушкарцу зрелих година који због умишљених болести несвесно губи своје богатство, док се други људи на његовим недаћама богате.

Дон Килоне, мушкарац у  зрелим година умишља да је болестан.

Он је човек коме се све бриге претаварају у бригу о здрављу.

Доктори који га лече представљени су као људи који се на његовој измишљеној болести богате.

Поред њих материјалну добит очекије и његова жена, која је се након смрти првог мужа удаје за Килона из материјалне користи.

На крају се сви неспоразуми изгладе и све недаће реше.

До крајњег решења води низ комичних ситуација, што ово маестрално дело чини ужитком за слушање и гледање.

Ова италијанска опера први пут је изведена у Србији уз подршку Италијанског института за културу у Београду.

Захваљујући дугогодишњој сарадњи Музичког центра и Италијанског института за културу, крагујевачка публика је већ имала прилику да се упозна са опером, коју су изводили уметници из Италије.

У Музичком центру најављују да ће опера постати редовни део њиховог културног програма, па ће се у наредном периоду уз подршку Града и Италијанског института за културу, опера у овој организацији изводити најмање три пута годишње.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *