ПЗП Крагујевац спремно за зимско одржавање путева

Предузеће за путеве Крагујевац, у чијој је надлежности одржавање више од 750 километара државних путева на територији Шумадије и Поморавља у зимском периоду, спремно дочекује предстојећу сезону.

Руководилац Зисмке службе ПЗП-а Владимир Бјелановић је, на традиционалној смотри механизације рекао да Зимска служба путну мрежу која је подељена у три приоритета, одржава са девет пунктова.

За послове зимског одржавања биће ангажовано 23 камиона са неопходном опремом и око 300 радника на терену.

Предузеће за путеве Крагујевац тренутно на залихама у складишту има 1.900 тона соли и око 5.000 тона агрегата на пунктовима. Набавка и депоновање нових количина агрегата је у току.

По уговору са Јавним предузећем „Путеви Србије“, Предузеће за путеве Крагујевац ангажовано је на пословима зимског одржавања око 750 километара државних путева на територији Шумадије и Поморавља. Зимска служба путеве чисти са девет пунктова, кроз 24-часовна дежурства.

Путна мрежа подељена је у путеве првог, другог и трећег приоритета. Путеви првог приоритета укупне дужине око 187 килметара чисте се раоником и посипају сољу, путеви другог приоритета укупне дужине око 310 километара чисте се раоником и посипају агрегатом, док се више од 240 километара путева трећег приоритета само чисте.

За послове зимског одржавања предвиђено је ангажовање 23 камиона са неопходном опремом. За послове чишћења и уклањања снега са путева биће ангажовано око 300 радника на терену.

Током прошле зиме утрошено је 1.956 тона соли и 10 хиљада тона агрегата.Готово комплетна количина соли предвиђена за ову сезону је обезбеђена и лагерована, док је део агрегата распоређен по пунктовима, мада набавка и депоновање још увек трају.

У случају ванредне ситуације, Предузеће за путеве Крагујевац у приправности има спремно још 17 камиона са опремом, специјална возила и три мобилне сервисне радионице.

Од прошле године Зимско одржавање почиње 1. новембра и траје до 31. марта.

У току трајања зимске службе на снази је решење о измени режима саобраћаја које ограничава кретање возила у току снежних падавина на 60 километара на час на државним путевима првог реда и 40 километара на час на државним путевима другог реда, уз обавезно коришћење зимске опреме у складу са постављеном саобраћајном сигнализацијом.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.