Рачуни – шта застарева и када?

Рачуни за комуналне услуге и телефонски саобраћај застаревају у року од годину дана после доспећа.

Међутим, у пракси су присутни велики проблеми, јер пружаоци услуга не отписују дугове, а изменама закона из 2018. године укинуто је слање опомена пред утужење.

Грађани имају право да поднесу приговоре који заустављају поступак, али да би то учинили неопходно је да буду утужени, да је прошао наведени рок и да докажу да су измирили рачун.

Националној организацији потрошача грађани се јављају са проблемима због старих рачуна, али још чешће због замршене процедуре када могу да се позову на застарелост, а у којим случајевима не могу да уложе тај правни лек.

Највећу непријатност грађани доживљавају када на кућну адресу добију Решење о извршењу. Најчешће су то износи увећани за трошкове спора.

Ситуација се додатно компликује када се рачуни не испоруче на време, па су и редовне платише у проблему, јер не могу да уплате рачун по својој процени због тога што се мења ставка „позив на број“.

Опомене се не шаљу већ три године, а било је случајева да грађанима стигне заостали рачун од пре неколико година.

У Шумадијском округу је прошле године свака од 11 канцеларија јавног извршитеља имала по 1.260 извршења по овом основу.

Од пре две године, на снази је и законска одредба да се за дуг до 5.000 евра не може пописати и продати непокретност.

Јавни извршитељ Стана Жунић каже да се све чини да се дуговање намири споразумом без пописа.

Са друге стране, из крагујевачког огранка Националне организације потрошача најављују ускоро иницијативу на локалном нивоу да се врати у праксу опомена пред утужење, јер се показало да грађани после опомене ефикасније измире обавезе, а и предузећа су на добитку јер имају бољу наплату.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.