Радмило Ристић гост емисије „Суграђани“

Дугогодишњи професор немачког језика у Првој крагујевачкој гимназији, сада у пензији, Радмило Ристић познат је и по својим афоризмима.

Објавио је више од двадесет књига које су преведене на неколико светских језика.

Слушаоци Радио Крагујевца сећају се емисије „Осмех“ која је на радио таласима емитована десет година.

Осим Ристића, емисију су припремали крагујевачки афористичари и сатиричари, а чувени водитељ Милован Илић Минимакс говорио је да је осим емисије „Туп Туп“, која је емитована на Радио Београду крагујевачки „Осмех“ имао бројну публику.

У емисији „Суграђани“, која је на нашем програму вечерас од 20 часова, Ристић говори о својим ученицима, књигама и афоризмима.

Радмило Ристић провео је радни век као германиста и лингвиста.

Како каже, људи овог занимања настоје да у сваком тренутку укажу на лепоту изражавања и културу говора.

У свакодневном жаргону устаљени су неки изрази који су потпуно језички неисправни, а који се често употребљавају.

Ристић указује да је српски језик веома богат, али да велики број грађана, интелектуалаца, чиновника, новинара, па и професора прави грешке када је реч о правилном коришћењу израза, као и да многи немају фонд речи и културу говора.

Сећање на Радио Крагујевац Радмила Ристића подсећа на емисију „Осмех“ коју је припремао са својим колегама сатиричарима.

Давних година афористичари и сатиричари су указивали на бројне друштвене појаве у земљи у емисији „Туп, туп“ Радио Београда коју је уређивао и водио Крагујевчанин Милован Илић Минимакс.

Крагујевачка публика пратила је емисију сличног садржаја на таласима Радио Крагујевца. У то време није било говора мржње који је данас итекако присутан, оцењује Ристић.

Ристић је германистику усавршавао у Немачкој где је објавио две књиге на немачком језику.

Кубанска влада позвала га је да буде гост Кубе, јер је објавио песму коју је посветио овој земљи.

Ипак, на тај пут није отишао због недостатка финансија.

Добитник је више награда и признања за свој књижевни рад.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *