Ребалансом овогодишњи буџет мањи за 20 одсто

Већином гласова одборника, усвојен је ребаланс буџета града, којим се планирана финансијска средства умањују за 20 одсто, односно од пројектованих 9,9 милијарди динара реализација буџета биће 8,2 милијарде динара.

Расходи ће бити увећани за 200 милиона динара. Иако је локални паралмент на претходној седници донео одлуку о повећању субвенција на 1,2 милијарде динара, опште субвенције, због ребаланса буџета, биће умањене и износиће 825 милиона динара.

Поред ове одлуке, одборници који су заседали у СББ Хали Језеро, усвојили су и низ одлука из области просторног и урбанистичког планирања, програма пословања, остваривања права жена које имају пуних 45 година на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу.

Усвојена је оставка главног градског урбанисте, разрешена је дужности досадашња директорка Апотеке Крагујевац. Ситуација са коронавирусом изменила је глобалну, националну, али и локалну економију.

Буџет града Крагујевца за 2020. годину, са спроведеним ребалансом, умањен је за 20 одсто. Са друге стране, расходи су већи за 200 милиона динара.

Одборници су усвојили и планове детаљне регулације, програме развоја културе и спорта у наредне четири године, као и предлог да се од фебруара наредне године почне са обновном фасада у централном градском језгру.

На другој редовној седници Скупштине града усвојена је оставка главног градског урбанисте, Александра Ненковића коме је престала функција на лични захтев, а разрешена је и дужности досадашња директорка Апотеке Крагујевац Александра Николић.

Усвојени су предлози да се промене састави управних и надзорних одбора градских установа, као и предлог о проширењу „Слободне зоне Шумадија“.

Покреће се и поступак за реализацију јавно приватног партнерства за обављање јавног превоза.

Град Крагујевац ће финансирати вантелесну оплодњу до 250 хиљада динара по једном покушају за жене које имају од 43 до 45 година, без обзира да ли су искористиле право о трошку државе.

Одлука се односи и на жене које су већ једно дете добиле било природним путем, било вантелесно. Ова одлука ујединила је одборнике и владајуће већине и опозиције јер је изгласана једногласно, као и ранијих година.

Град је од 2015. године до данас, од када се реализује овај вид помоћи, богатији за 11 малишана. Ову одборничку одлуку са нестрпљењем је ишчекивало 8 жена од 45 година.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.