Рецепт за дуг живот

Приликом последњег пописа, у Србији је евидентирано 167 стогодишњака, од којих четворо живи у Крагујевцу. Рецепт за дуг живот наша екипа потражила је од једног од њих – Радмила Станића.

Наш суграђанин Радмило Станић рођен је 1916. у Крагујевцу, у насељу Мале Пчелице. У пензији је већ је 42 године, а радни век провео је као трговац у некадашњој Србијиној продавници.

Овај Крагујевчанин један је од ретких који у 101. години живота могу да се похвале и физичким и менталним здрављем. Савет за дуговечност, по његовим речима, лако је применљив.

На свет је дошао као најмлађе, треће дете. Одгајио је двоје деце, дочекао унуке и праунуке. Често га посећују пријатељи и родбина, али и и његов лекар.

Деда Радмило има свој систем живљења. У свему је, каже, био и још увек је умерен. А какав је као отац?

Научници тврде да исхрана и гени одређују колико ћемо живети. Најпоузданији рецепт за дуг живот, ипак, могу да дају они који су на рођенданској торти имали чак 100 свећица. Због тога деда Радмило има још један савет за млађе генерације.

Иако је био савременик многих историјских догађаја – Првог и Другог светског рата, као и НАТО бомбардовања, и живот га, како каже, није баш мазио, ипак је ведар и насмејан. То је, закључује, једини начин да се доживи стота и још нека више од тога.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *