Реконструисана фонтана на Тргу Народног фронта

Један од симбола града и Крагујевчана, фонтана на Тргу Народног фронта, након више од две деценије, поново ради.

Све што је зуб времена уништио сада је замењено.

Величина и облик фонтане остали су исти, али је урађена комплетна реконструкција и санација, како би се довела у функционално стање.

За израду пројектно-техничке документације и извођење радова на реконструкцији градске фонтане, локална самоуправа је издвојила из буџета близу 12 милиона динара.

Један од симбола града и Крагујевчана који су се на овом месту окупљали, фонтана на Тргу Народног фронта поново ради.

Имајући у виду чињеницу да се налази на месту које је једно од најфреквентнијих у граду, где се укрштају бројне улице, у близини основне школе и стамбених зграда, реконструкција фонтане од великог је значаја за грађане овог дела насеља.

Фонтана је, након реконструкције, опремељена централном млазницом, а са сваке унутрашње стране зида налази се још 12 млазница.

Млазнице формирају такозване водене параболе домета до два метра и висине око метар и по у односу на центар базена под углом од 60 степени.

Ради постизања додатних ефеката, урађена је подводна расвета.

Направљена је нова бетонска подлога базена са изолацијама и одводима са новим стакленим мозаиком.

Уређен је и простор око фонтане, постављене су нове бехатон плоче и постојећим клупама додате још две.

Интересантно је да се фонтаном управља из новосаграђене техничке просторије која је опремљена најсавреминијим уређајима неопходним за њено функционисање – уређајима за контролу нивоа воде, омекшавање воде, дозаторима пумпе за дезинфекцију, системом за заштиту од ветра и електроормарима.

Иначе, фонтана је направљена 1966. године и дело је вајара Мидрага Гојковића.

Део је урбаног градског језгра где су се грађани радо окупљали и симбол једног времена.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *