Решен проблем водоснабдевања манастира Липар

На Јавном конкурсу за расподелу средстава за реализациу пројеката верских заједница и организација на територији града Крагујевца за 2020. годину, манастиру Липар одобрено је око 800.000 динара за решавање проблема водоснабдевања.

Тим поводом, градоначелник Никола Дашић посетио је овај манастир, где га је, осим сестринства, дочекао и владика Јован.

Вишегодишњи проблем водоснабдевања манастира Липар коначно је решен.

Због недовољних капацитета постојећег бунара манастир се током летњих месеци суочавао са недостатком воде за пиће, па је сестринство било принуђено да се за помоћ обрати Управи за ванредне ситуације, која је организовала довожење цистерни са водом.

Нови бунар у функцији је већ два месеца, а анализе су показале да је вода „мека“ и хемијски и бактериолошки исправна за пиће.

За решавање проблема водоснабдевања манастиру Липар одобрено је око 800.000 динара из буџета града Крагујевца.

У манастирској порти налази се црква посвећена Светом Георгију која, према предању, потиче из 16 века.

На овом месту, пре више од 150 година, налазила се прва сеоска школа, у којој је као учитељ радио песник и сликар Ђура Јакшић, који је овде написао две чувене песме „На Липару“ и „Поноћ“.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *