Реституција предмет судског спора

Рубрика која је емитована у Хроници пре два дана, а односи се на пресељење дела књижног фонда Народне бибилиотеке Вук Караџић, отворила је нове теме.

Породица Бојаџић реаговала је на информацију да је кућа враћена поступком реституције.

Народна библиотека је према Одлуци Скупштине града почела пресељење у нови простор, међутим враћање објекта у улици Николе Пашића предмет је судског спора између Града и Јована Павловића Бојаџића.

Породица Бојаџић ипак за сада неће ући у кућу, која је решењем Агенције за реституцију и Mинистарства финансија враћена.

Град је на ово решење уложио жалбу, сматрајући да је погрешно тумачено материјално право и чињенично стање по Закону о враћању одузете имовине.

Потомак породице Бојаџић Јован Павловић Бојаџић нашој редакцији доставио је на увид комплетну документацију којом потврђује да се у власништву његове породице налазе куће и објекти у улицама Николе Пашића и Светозара Марковића.

Он је добио решење Агенције за реституцију и Министарства финансија да се у власништво породице враћа већи део имовине.

Међутим, на донето решење о повраћају куће у улици Николе Пашића број 33 Град је уложио жалбу, јер жели да до краја верификује решење да ли би ова непокретност заиста требало да буде враћена породици или ће бити у поседу Град Крагујевца.

Кућа у улици Николе Пашића има 318 квадрата у којој је доскора био смештен део фонда Народне библиотеке Вук Караџић.

Бојаџић наводи да у разговору са надлежнима у библиотеци није било никаквог спора и да су запослени прихватили решење Агенције за реституцију и Министарства финансија о ослобађању тог простора који би требало да буде враћен власнику.

Градски правобранилац Бранко Петронијевић наводи да је Град Крагујевац покренуо тужбу у којој оспорава донета решења.

Жалбу на решење покренуо је Град наводећи да у пракси има примера који се односе на особе која су потраживала повраћај имовине али за то није било правног основа.

Иначе у Агенцији за реституцију покренут је поступак за повраћај имовине на 110 градских локација на територији Града Крагујевца а велики број објеката требало би да добије породица Бојаџић.

Потомци породице Бојаџић наводе да верују у правосудне органе и да ће им целокупна породична имовина бити враћена.

Какав ће бити епилог овог судског спора још увек зависи од правосудних органа.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *