Резултати конкурса за 19. коло едиције Првенац

На традиционални конкурс Студентског културног центра за 19. коло едиције Првенац, приспело је 58 рукописа, што је више него у последње три године.

Осам рукописа није испунило услове конкурса. Читајући радове чланови жири у саставу: Миљурко Вукадиновић и Звонко Карановић приметио је да је знатно подигнут квалитет рукописа и превласт модерније књижевне концепције. То је право охрабрење за дугорочну књижевно све видљивију и драгоценију крагујевачку мисију звану „Првенац“.

Централно место и овога пута заузела поезија. На конкурс су пристигле и драме, приче, романи. Жири је за најбоље прогласио ауторе: Ненада Игњатовића за дело – Укопници (драма и поезија), Мирка Кекића – за Буги-вуги предграђа (поезија) и Николу Лучића – Модрине (поезија).

Ненад Игњатовић је широко разумео и модернистички прочитао могућности драмског медија за испољавање поетске суштине.

Песници Кекић и Лучић су се приклонили антиподним поетским моделима, с тим што је Кекић кренуо у своју авантуру од преиспољеног лиризма Милоша Црњанског који је обележио добар део модерног српског песништва, а Лучић од трајно инспиративног Рембоовог поетског подухвата које светско песништво подразумева као крупан и специфичан предзнак модерности и дан-данас, наводи се између осталог у образложењу чланова жирија Миљурка Вукадиновића и Звонка Карановића.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *