Резултати пројекта „Знањем до посла“

Резултати имплементације пројеката „Знањем до посла“, одобрених у оквиру првог позива за финансирање, који партнерски реализују влада Србије и Швајцарске, кроз модел приватно јавног партнерства између јавних институција, компанија и пружилаца обуке, представљени су у Скупштини града.

Уз Швајцарски модел обуке на радном месту у 28 крагујевачких фирми обучено је 134 незапослених младих, а посао је добило 69-оро.

Непуних шест месеци откако је партнерски програм владе Швајцарске и Србије „Знањем до посла“, почео да се реализује организацијом обука на радном месту, у Крагујевцу је кроз 10 програма, за 10 дефицитарних занимања у 28 локалних компанија прошло 134 незапослених, млађих од 30 година.

Посао је добила скоро половина полазника, док додатних 66 полазника може да очекује посао у наредних 12 месеци.

Млади су нова знања и вештине стекли по швајцарској методи обуке на радном месту у компанијама којима је недостајала обучена радна снага.

Ова метода се показала као веома ефикасан начин да се компанијама обезбеде обучени радници, а да се истовремено младима олакша пут до посла.

У оквиру рограма „Знањем до посла“ урађени су наставни планови и програми, такође по швајцарској методи, а у фирмама је организован и посебан тренинг за запослене, где је 48-оро обучено за менторе како би ефикасно преносили знања.

У оквиру два додатна пројекта обуке на радном месту омогућено је и теже запошљивим категоријама жртвама породичног насиља и младима без родитељског старања да лакше дођу до посла.

Иначе нови круг обуке на радном месту очекује се у јуну ове године, а програм финансира Влада Швајцарске.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *