„Роми на друмовима/Лутајуће срце“ у Малом ликовном салону

У оквиру обележавања Светског дана Рома, у Малом ликовном салону одржано је књижевно вече „Роми на друмовима/Лутајуће срце“, ромских песника Рајка Јовановића и Маје Јовановић из Дероња.

Циљ организатора је био да се публика упозна са ромском културом.

Збирка поезије „Лутајуће срце“, према речима ауторке, приказује Ромкињу, оно са чиме се она суочава у свакодневном животу, као и колико пута мора да се доказује у неким пољима, како да буде успешна мајка, запослена жена, а са друге стране да се бори са различитим стереотипима и предрасудама са којима се сусреће свакога дана. Књига је намењена одраслима.

Књижевно вече је било посвећено афримацији књижевне културе Рома.

По речима аутора, ромско стваралаштво било је веома често невидљиво, али се захваљујући граду Крагујевцу отворила могућност за презентовање ромског културног и књижевног наследства.

Све активности поводом Светског дана Рома подржао је град Крагујевац.

Ромски књижевници позивају и друге градове да, попут Крагујевца, дају прилику да се публика упозна са ромском традицијом, културом и књижевношћу.

Извештава новинарка РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *