Ромски језик као изборни предмет

У Скупштини града у Крагујевцу, Градоначелник Радомир Николић, организовао је пријем за генералног директора Европске комисије за проширење Кристијана Данијелсона и његових сарадника.

У сурету са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем и његовим сарадницима, генерални директор Европске комисије, Кристијан Данијелс, упознат је са радом и развојним плановима локалне власти.

Данијелс је посебно био заинтересован за искуства пољопривредника, ловаца и обичних грађана, и њиховом виђењу будућности у Европској Унији.

Током посете директор Европске комисије обишао је Основну школу „19. октобар“ у Маршићу, у којој се реализује пројекат „Увођење ромског језика са елементима Националне културе“, који финансира Европска Унија.

Тридесетак ученика из нижих и виших разреда похађаће часове Ромског језика као изборни предмет.

Крагујевац, као једини град у Централној Србији, који је почео са увођењем овог језика је од изузетног значаја за промовисање различитости ромске културе, историје и језика.

Основна школа „19. октобар“ има највећи број ученика ромске националности, који промовишу различитост кроз многобројне радионице, представе, ромску књижевност као и значајне датуме за Роме.

Активности са ученицима и пројекат Европске уније, реализују две наставнице ромског језика и педагошки асистент. Вредност овог пројекта је око две милијарде.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *