Са енергетском санацијом школских објеката наставиће се и у 2020. години

Одељење за управљање пројектима Градске управе значајно је допринело развоју Крагујевца, кроз обнављање јавних установа и комунално опремање насеља на територији града.

У претходном периоду спроведено је низ пројеката из области енергетске ефикасности.

Енергетска санација основне школе у Чумићу којом је предвиђена промена начина грејања, нова столарија и постављање изолације је пројекат који ће се реализовати у 2020. години.

Захваљујући средствима Министарства рударства и енергетике и Града, ова школа ће прећи са грејања на електричну енергију на грејање на пелет, а заменом прозора и новом изолацијом добиће и нови изглед.

Прва школа која је реконструисана и где је за прве две године, захваљујући мерама енергетске ефикасности, остварена уштеда од 10 милиона динара је Основна школа “Станислав Сремчевић”.

Настављене су и активности на даљинском грејању у школама и вртићима, те је у 2019. години у још 11 објеката уграђена такозвана аутоматика у подстаницама.

Локална самоуправа добила је и прилику да постане део иницијативе градова који су окренути соларној енергији.

Захваљујући томе, у првој половини наредне године вртић „Зека“ у Ердоглији добиће прву соларну електрану, која ће производити електричну енергију за потребе обданишта.

То ће бити и прва зелена и одржива енергија на једном јавном објекту у Србији.

У сарадњи са УНДП-ом урадиће се и пројекат објављивања података о испоруци топлотне енергије подстаницама у систему даљинског грејања у стамбеним зградама.

На тај начин ће грађани имати прилику да упореде колико њихова зграда троши енергије у односу на остале зграде истог типа.

У 2020. години наставиће се са спровођењем пројеката који доносе највеће уштеде у потрошњи енергената, а истовремено доприносе квалитетнијим условима за образовање деце.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *