Сакупимо стакло за нови “Оригами” контејнер

Јавно комунално предузеће “Шумадија”, у сарадњи са компанијом Секопак, поставило је 140 пластичних контејнера за раздвајање секундарних сировина, на 60 локација на територији Крагујевца.

Уколико Крагујевчани до почетка маја сакупе преко 30 тона стакла, Секопак ће Граду поклонити “Оригами” контејнер за сакупљање стакла.

Компанија Секопак, која управља амбалажним отпадом на територији Србије, дала је на коришћење Јавно комуналном предузећу “Шумадија” 140 пластичних контејнера за раздвајање секундарних сировина.

Ради лакшег сналажења, контејнери су различите боје. Плави су за папир, жути за пет амбалажу и лименке, а црвени за стаклену амбалажу.

На 20 локација у Граду постављена су по три, док се на 40 локација налазе по два контејнера за сакупљање амбалажног отпада.

Примарна селекција је само први корак заштите животне средине. Овим поступком мотивишу се грађани да раздвајају отпад, који касније одлази у рециклажни центар.

Битно је истаћи да метални контејнери служе за одлагање комуналног отпада, а пластични за секундарне сировине.

Оваквим акцијама компанија Секопак жели да унапреди развијање одговорности појединаца и друштвених заједница за очување животне средине.

Стакло је, поред алуминијума, једини сто посто рециклабилни материјал, који може милион пута да се рециклира и тиме, у складу са циркуларном економијом, спада у веома важне материјале.

Компанија Секопак је покренула и акцију сакупљања стакла, којој се ове године прикључио се и град Крагујевац.

Уколико Крагујевчани, до почетка маја, сакупе преко 30 тона стакла, Секопак ће Граду поклонити “Оригами” контејнер за сакупљање стакла, у којем може стати преко тону овог материјала.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *