Сарадња у више области између Крагујевца и Мађарске

Сарадња две државе, Мађарске и Србије, пре свега у области привреде, биће најважнији задатак конзулата Мађарске у Србији који је отворен у Крагујевцу.

Ради се на што бржој реализацији више пројеката у Крагујевцу, као што су изградња система за пречишћавање отпадних вода, формирање индустријских зона и технолошких паркова, а у плану је и сарадња у области ауто-индустрије.

У просторијама Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа већ је отворен мађарско–српски информативни центар који треба да допринесе интензивнијем привредном развоју Крагујевца.

У овој години организован је привредни форум на коме је петнаестак привредника из Мађарске посетило Крагујевац, а као резултат сусрета потписан је меморандум о разумевању између Градске агенције за саобраћај и Мађарске националне службе за наплату путарине.

У оквиру „Недеље мађарске културе у Србији“, на затвореном базену Спортског привредног друштва „Раднички“ отворена је и изложба о ватерполо сусретима Мађарске са Југославијом, Државном заједницом Србије и Црне Горе и Србијом.

Поставка је својеврсни времеплов од 1993. године и прве утакмице, до недавног сусрета репрезентација у Берлину.

Изложбу је свечано отворио селектор српске ватерполо репрезентације Дејан Савић.

Поставку је осмислио Мађарски музеј олимпијских игара и спорта.

Кроз паное са фотографијама заинтересовани имају прилику да се упознају са историјом ватерпола и првим међународним утакмицама, уз подсећање на асове мађарских и југословенских тимова.

Изложба је отворена до 30. новембра.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *