Савет за здравље: Апел даваоцима крви, притужбе грађана…

Жалбе пацијената на непоштовање рокова и термина у којима су заказани прегледи, а што је документовано у званичном извештају саветника за права пацијената,

апел добровољним даваоцима крви да се одазову ванредној акцији коју ће организовати Црвени крст и нови пројекти подршке града за Институт за јавно здравље – кључне су теме на данас одржаној седници Савета за здравље у Крагујевцу.

Поред редовних извештаја здравствених установа, седницу Савета за здравље обележило је и покретање иницијативе упућене министарству здравља о формирању мреже здравствених установа, што је и обавеза града с обзиром на то, да радно тело министарства до децембра прикупља документацију локалних самоуправа.

Све су бројнији и гласнији Крагујевчани који се писменим путем обраћају саветнику за права пацијената, јер на прегледе не стижу у заказаном року.

Иако је држава најавила, да систем електронског заказивања специјалистичких прегледа доноси скраћење редова у чекаоницама, испоставило се да је у овдашњем Клиничком центру немогуће доћи у року од 30дана на преглед.

Међутим, оно што је правилник прописао у том случају је, да здравствене установе имају обавезу да пацијенту издају потврду да здравствена установа није у могућности да обави преглед  да би пацијенти могли да обаве контролни или специјалистички у приватној пракси.

Институт за јавно здравље уз подршку града обавља три важна пројекта. Информисање јавности о сузбијању амброзије,обилзе села због превентивних прегледа и трећи који је поверен Институту односи се на школску популацију.

На седници Савета за здравље приказан је и филм који говори о заједничкој акцији крагујевачког Дома здравља и руских лекара који су током лета у 15 села прегледали скоро 300 пацијената у мобилној амбуланти.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *