Саветовалиште за ментално здравље отворено за позиве грађана

Током трајања ванредног стања, услед епидемије корона вируса, Саветовалишту за ментално здравље у Крагујевцу које ради у оквиру Дома здравља највише су се јављали грађани који су имали страх од заражавања Ковидом 19, али и људи који су били депресивни због увођења ванредног стања.

Психолози тврде да су најчешће звали старији суграђани, али да су страх од короне имали и млади.

Добра организација животних активности је добар предуслов за очување менталног здравља људске популације, објашњавају психолози.

Грађани који се осећају депресивно, потиштено, имају страх од болести, стално су изложени стресним ситуацијама, требало би да се јаве психологу како би превазишли проблеме са менталним здрављем.

Саветовалиште за ментално здрвље које ради у овиру АТД-а отворено је за сва питања грађана који имају психичке тегобе.

Током трајања епидемије корона вируса, док је на снази било ванредно стање, психолозима који раде у Саветовалишту грађани су се јављали телефонским позивом да би се спречило ширење заразе.

Због корона вируса у Крагујевцу је сада на снази ванредна ситуација, а пошто се из дана у дан смањује број заражених у граду, Саветовалиште је поново отворило своја врата за долазак грађана који имају менталне проблеме.

Појава корона вируса условила је потпуно нов начин живота.

Грађани који следе савете епидемиолога и Кризног штаба избегавају већа окупљања и често остају у својој кући окружени члановима породице.

Боравак у кући у породичном окружењу, читање књига, гледање филмова, време проведено у друштву кућног љубимца и шетња у природи условиће ослобађање од стреса.

Уколико се живот људи и свакодневица која носи непознанице у вези са корона вирусом испуни према саветима психолога, сачуваћемо ментално здравље, сматрају стручњаци.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *