Саздановић: Кроз КЦ Крагујевац прошло 650 Ковид пацијената

Од почетка епидемије вируса корона у Србији, кроз крагујевачки Клинички центар, који покрива шест региона у којима живи више од 1,8 милиона људи, прошло је око 650 пацијената, на респиратору је било и преко 50, а од њих је 20 одсто излечено, изјавио је директор те здравствене установе Предраг Саздановић.

Клинички центар Крагујевац је са припремама за епидемију почео крајем фебруара, на основу искуства из Вухана, а како Саздановић каже за Танјуг, то је помогло и да у Клиничком центру у Крагујевцу нема ниједног оболелог који се заразио задесно од пацијената позитивних на Ковид 19, као и да сада нема ниједног зараженог медицинског радника.

Инфективна клиника крагујевачког Клиничког центра је од 1. марта стављена у пуно стање приправности, а први пацијент са коронавирусом у ову здравствену установу примљен је 9. марта. У оквиру реорганизације, Клинички центар је подељен у три дела.

Први део је такозвани ковид систем и чине га две интензивне неге са укупно 52 кревета и четири клинике са око 200 места за средње тешке и лакше пацјенте.

Тај део покрива негде око 360 лекара и мединских техничара, каже Саздановић и додаје да је потпуно издвојен и изолован од остатка Клиничког центра.

Лекари који лече Ковид пацијенте се не мешају са другим лекарима и пацијентима.

Ургентни центар се стара о хитним случајевима, онколошким пацијентима, а трећи део Клиничког центра је изоловани систем који има своју операциону салу, интензивну негу, своје амбуланте и породилиште.

Ту се примају пацијенти коју су сумњиви, а после тријаже се одлучује да ли су у ковид систему или иду у Ургентни центар.

“До сада је крагујевачки Клинички центар имао шест медицинских радника заражених пре месец и по дана, од чега је двоје оболело, али су у међувремену оздравили, а како каже Саздановић, у овом тренутку ова здравствена установа нема ниједног медицинског радника који је позитиван на Ковид.

Од шест заражених, три су били из контакта са зараженим, приликом хватања пацијента који је хтео да побегне са интензивне клинике, а ово друго троје су имали спољњи контакт”, наводи директор Клиничког центра Крагујевац.

У крагујевачком Клиничком центру попуњеност је увек била око 50-60 одсто.

Инструкцијом Министарства здравља од пре пар дана, како каже Саздановић, почели су да примају и заражену децу и њихове заражене пратиоце и у овом тренутку је у Клиничком центру у Крагујевцу деветоро деце из свих региона и око пет, шест њихових заражених пратиоца, који су стабилно и добро.

С обзиром да је епидемиолошка ситуација у Србији сада нешто повољнија, мере за спречавање ширења вируса корона полако се ублажавају, а Саздановић поручује да то што се мере попуштају не значи да треба да се и становништво опусти и не брине о свом здрављу.

Истичући да је вирус веома опасан, брзо мутира и да брзо изазове и морталитетне промене, Саздановић је поручио грађанима да изађу на улицу, прошетају сами, избегавају гужве и да буду одговрни за своје здравље.

“Демобилизацију” директор Клиничког центра у Крагујевцу очекује крајем маја, или почетком јуна.

Додаје и да нема попуштања, јер је свако опуштање кобно и за пацијенте и за запослене у овој здравственој установи.

Приредила Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *