„Сећање на Дижон” након 40 година од злата у Француској

Свечаном академијом „Сећање на Дижон”, Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић, обележио је 40 година од свог највећег успеха, освајањa златне медаље на Светском првенству у француском граду Дижону.

Програм је реализован у Књажевско-српском театру, у оквиру ког је приказан филм, сведочанство неколико људи који су учествовали у тадашњем догађају.

Приказан је и снимак једне од варијанти кореографије која је изведена на такмичењу.

Програм је употпунио и и Бора Дугић, са ауторском нумером на фрули „Сећање на Дижон”.

У кокуренцији 42 земље на Светском првенству у Дижону, 1982. године Абрашевић свом граду, својој земљи донео је златну медаљу и забележио историјски успех.

Сећања на тај догађај за победнике и данас су свежа.

Основа делатност Абрашевића од самог оснивања је чување и неговање традиционалне културе и представљање богатства културне баштине кроз бројне програме које Центар припрема и изводи на сценама широм Србије и ван ње.

Једно од најзначајнијих прзнања за такву врсту рада стигло је управо те 1982. из Дижона.

Подсећање на важан јубилеј сведочи о Крагујевцу као центру културе у ком стасавају бројни уметници и који дају пример будућим генерацијама.

По свом концепту рада, Абрашевић је једини Центар ове врсте у Србији и представља установу културе од националног интереса.

Захваљујући својој делатности, Абрашевић је  добитник највиших друштвених и уметничких признања и награда.

Извештава новинар РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *