Сећање на октобарске жртве у Маршићу

Иако је прошло више деценија од немилих догађају у октобру, у Маршићу сећање на 1941. годину не бледи.

Основна школа у овом месту носи назив „19. октобар“ јер је тог датума стрељано више од сто мештана.

У селу се налази Споменик стрељаним жртвама, на који сваког октобра Крагујевчани одају почаст стрељаним грађанима.

У Маршићу, у коме живи више од четири хиљаде становника, налази се Основна школа „19. октобар“ која је добила име по датуму стрељања његових житеља, у јесен 1941.

Сваке године, ученици школе одлазе у Спомен парк где се налази Споменик октобарским жртвама. Међутим, посета ђака ће ове године, због епидемије корона вируса, изостати. Ипак, сећање на овај догађај не бледи.

Један од потомака стрељаних Маршићана је и Михајло Јовић који је у време стрељања, октобра 1941. године, имао свега пет месеци. Он је, на падинама Маршића, изгубио оца.

Због епидемиолошке ситуације, у Крагујевцу ће, овог октобра, највероватније изостати масовна посета Спомен парку у Маршићу.

Сећање на октобарске жртве у овом месту обележиће ученици школе „19. октобар“ који ће се у учионицама, на настави још једном подсетити октобарског страдања.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *