Сећање на жртве холокауста

Међународни Дан жртава холокауста, 27. јануар у Крагујевцу је први пут обележен, у организацији професора и ученика Основне школе „Јован Поповић“ и присуству представника амбасаде Републике Израела, локалне самоуправе и грађана.

Светски дан сећања на жртве холокауста, установљен Повељом Уједињених нација, на дан ослобођења Аушвица, 27. јануара 1945. године, у свету се обележава у 90 земаља, а у Крагујевцу први пут.

Поред споменика стрељаним Јеврејима и Србима, у Багремару, данас су се окупили грађани и предствници локалне самоуправе и одали почаст жртвама безумног терора.

Заменица амбасадора Израела у Србији Џени Седов, подестила је, том приликом на размере нацистичког терора у којем је страдало преко шест милиона људи и поручила да нови изазови са којима се данас свет сусреће упућују на то да се неке битке из прошлости морају завршити.

На нацистички злочин, између осталог и подизањем споменика, његовим жртвама, као симболом који упућује на последице безумља, у Крагујевцу већ годинама подсећа Друштво за очување сећања на холокауст.

Међу жртвама холокауста било је и милион и по деце.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *