Сећање на жртве

Полагањем венаца крај спомен обележја у Вашаришту, Багремару и код Громовића улаза и комеморативним скуповима, одата је пошта страдалима у Другом светском рату и жртвама револуционарног терора. 

Венце су положили представници града, СУБНОР-а, политичких странака, потомци жртава и други.

Полагањем венаца крај споменика Анти Плазибати, комесару 4. пролетерске бригаде, одата је почаст овом храбром војнику који је дао свој живот у борби за особођење Крагујевца.

Венце су положили представници СУБНОР-а, политичких странака и града Крагујевца – Јасмина Предојевић Симовић, помоћник градоначелника за одрживи и равномерни развој града и сарадњу са удружењима и Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Минутом ћутања одата је почаст Србима и Јеврејима који су стрељани у Багремару пре тачно 76 година.

Пред стрељачки вод немачког окупатора на данашњи дан изведени су Јевреји, Срби и Роми, ученици и студенти, професори, лекари, радници, адвокати, инжењери, трговци, занатлије.

У име града крај Споменика стрељанима, венце су положили Мирослав Петрашиновић, председник скупштине града и Александар Штајн, помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу.

Осим представника града венце су положили чланови СУБНОР-а и представници Спомен парка „Крагујевачки октобар“.

Крај спомен обележја код Громовића улаза, служен је парастос свим грађанима Крагујевца и околних места, који су настрадали након ослобођења града у Другом светском рату.

Партизани су 1944. године, у капислани некадашњег Војнотехничког завода, данима стрељали угледне Шумадинце, представнике тадашње грађанске класе.

Споменик жртвама револуционарног терора, који се налази испод Пиварског парка, подигле су градске власти 1999, а парастос је на том месту први пут служен 1990. године.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *