Седам и по деценија Универзалне декларације о људским правима

У години у којој се обележава седам и по деценија Универзалне декларације о људским правима, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је, у Музеју „21. октобар“, организовало друштвени дијалог на тему Култура приступачности у изградњи културе људских права – заједно до постизања циљева одрживог развоја за особе са инвалидитетом.

Друштвени дијалог је отворио Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Друштвени дијалог ресорно министарство је организовало у сарадњи са Популационим фондом Уједињених нација и локалном самоуправом, а у склопу обележавања значајног јубилеја – 75 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима и Међународног дана особа са инвалидитетом.

Сви учесници дијалога сагласни су да је за потпуну социјалну инклузију и остваривање културних права особа са инвалидитетом неопходно изградити присутпачно окружење у свим јединицама локалне самоуправе, институцијама и установама културе.

Како би се обезбедио достојанствен живот без баријера, учесници друштвених дијалога сматрају да је неопходно омогућити приступачност саобраћајне и урбанистичке инфраструктуре и јавних површина.

Надлежно Министарство у сарадњи са другим државним органима покренуће иницијативу за израду Мапе приступачности установа културе за особе са инвалидитетом.

Учесници дијалога позвали су све јединице локалне самоуправе које немају формиране Савете за унапређење положаја особа са инвалидитетом, да то учине, како би омогућили равноправно учешће представника организација цивилног друштва које се баве особама са инвалидитетом.

Извештава новинарка РТК Зорица Свић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *