Седницу обележило усвајање две важне одлуке

Данашњу седницу Скупштине града обележило је усвајање две одлуке у чијој сенци су остале скоро све тачке обимног дневног реда.

Наиме, одборничком већином усвојена је одлука о краткорочном задуживању Града у износу од 245 милиона динара и дугорочном за износ од 3 милиона евра којим ће се, како је истакнуто обезбедити нова аутобуска станица и капиталне инвестиције.

Средства од краткорочног задуживања локална самоуправа планира да издвоји за исплату 135 запослених у градској управи који су се добровољно пријавили за одлазак из јавног сектора и израдњу фискултурне сале основне школе у Станову.

Поред ове одлуке, усвојена је и Иницијатива да се пет градских комуналних предузећа припоје Чистоћи.

Град Крагујевац у прошлој години није имао нових кредита и све обавезе намириване су редовно из сопствених средстава.

Mеђутим, ове године појављује се проблем. Tекућу ликвидност треба измирити. То диктирају рокови везани за изградњу фискултурне сале основне школе „Живадинка Дивац“ у Станову. Тај пројекат захтева инвестицију од милион евра.

Други разлог су 135 чиновника, који желе добровољно да напусте систем јавне управе и које треба исплатити.

Тако је градоначелник Радомир Николић образложио разлог новог краткорочног задуживања.

Ни дугорочна задужења нису нова. На тај начин 2016. године рефинансиране су старе обавезе, док зајмом од 3 милиона евра, који је иначе део тадашњег кредита узетог код Европске банке за обнову и развој усмерен за изградњу нове аутобуске станице, инфраструктуру и камионе за Чистоћу.

Одборници из опозиционих редова противили су се овој одлуци тврдњама да је град задужен на ниову целокупног годишњег буџета, да ће камате само од новог дуга достићи износ од милијарду динара и да град овај дуг неће моћи да испрати. Ново задужење – старе полемике.

Локална власт уверава да су управо банке процениле да је Крагујевац кредитно способан и да може да сервисира рате.

Одборници Скупштине града на 14 редовној седници констатовали су оставку члана Градског већа Игора Митровића који ће до избора новог члана градског већа технички обављати и даље ову дужност.

Усвојени су финансијски планови Установа културе чији је оснивач Град и измене Пословника Скупштине града после 4 године.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *