Сектор за ванредне ситуације апелује да се не пали трава и ниско растиње

Крагујевачка Ватрогасно-спасилачка бригада је само у фебруару имала 190 акција гашења пожара, од чега је 150 интервенција било на отвореном простору.

Због најавe дужег периода топлог и сувог времена, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије апеловао је на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору.

За непоштовање Закона предвиђене су казне од 50 хиљада динара за физичка и до 300 хиљада динара за правна лица.

Из МУП-а подсећају да је Закон о заштити од пожара јасан и прецизан и забрањује спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, као и биљних остатака стрних усева и смећа.

Истим законом забрањено је и ложење ватре у шумском комплексу, као и на удаљености 200 метара од руба шуме.

Због високих температура и сушног периода, Ватрогасно-спасилачка бригада Крагујевац је у фебруару имала 150 интервенција на отвореном простору, што је у поређењу са јануарском статистиком готово дупло више пожара.

Припадници Сектора за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим припадницима МУП-а, надлежним инспекцијским службама, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних лица која не поштују законске одредбе.

За правна лица која спаљују стрне усеве, биљне остатке и смеће на отвореном простору предвиђена је казна у износу од 300 хиљада до милион динара, док је за физичка лица казна од 10 до 50 хиљада динара.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *