Сектору туризма потребна већа подршка

Половина запослених у туристичким агенцијама је остала без посла, а најновија мера помоћи државе односно уплата једног минималца није довољна за овај привредни сектор, изјавио је за Радио телевизију Крагујевац Александар Сеничић, директор ЈУТА-е.

До сада је десет организатора путовања, односно агенција ушло у процес ликвидације или стечаја, док је100 од укупно 700 субагената предало захтеве за мировање пословања, рекао је Сеничић.

Највећи је проблем што само они субагенти који су регистровани као предузетничке радње могу да користе опцију мировања, док они који су регистровани као друштва са ограниченом одговорношћу не могу да замрзну своје пословање.

И даље је јако лоша ситуација за све запослене у сектору туризма, односно туристичким агенцијама.

Десет месеци без прихода одражава се и увећава проблеме, од којих је највећи опстанак на тржишту.

Најновија мера помоћи Владе Србије за запослене у сектору угоститељства и туризма, односно уплата  једног минималца, неће много ублажити катастрофалну ситуацију, изјавио је за Радио телевизију Крагујевац директор ЈУТА-е Александар Сеничић.

Директор ЈУТА наводи да држава није прихватила предлоге запослених у туристичким агенцијама да им се отпише плаћање пореза и доприноса за основне мере помоћи, а одбијен је и захтев за бржу реализацију кредита из Фонда за развој, за које је иначе конкурисао мали број агенција.

И после шест месеци кредити нису реализовани, каже Сеничић и додаје да ако се не повећају износи помоћи, овај сектор привреде сигурно неће издржати до пролећа.

Постојеће проблеме продубљује поскупљење ПЦР тестова, које ће неминовно довести до тога да путници одустану од путовања и то није добра вест, оцењује Сеничић.

Поред тога, још увек су прилично замршене најаве из Грчке да неће враћати новац уколико се не реализује и следећа сезона, а највећу непознаницу још увек чини и то што нико са сигурношћу не може да предвиди у ком ће се правцу одвијати пандемија корона вируса.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *