Село Лужнице у емисији Шумадијски праг

Село Лужнице једно је од већих места на територији града Крагујевца у коме живи око 1400 становника.

Синоним села је црква Успења Пресвете Богородице која је изграђена 1873. године у чијој се порти налазе трпезари или собрашице, вредан споменик културе који је под заштитом државе.

У селу је накада радила бања коју су посећивали туристи и људи који су се лечили од неколико болести а један од синонима села је ловачки дом српско-румунског пријатељства.

У емисији Шумадијски праг која је на нашем програму у недељу после подневних вести говоримо о животу Лужничана и замиљивостима овог шумадијског места.

Школа у Лужницама налази се у центру села и издвојено је одељење Основне школе “Сретен Младеновић” из Десимировца.

Једна од учионица претворена је у мали школски музеј у коме се налазе бројни предмети који су се у прошлости користили у сеоским домаћинствима.

Предмети од глине и стакла, делови разбоја и прибора за прераду вуне, портрети српских владара, старе фотографије предсртављају само део музејске поставке.

У центру села налазе се и просторије Клуба радио аматера који је годинама успешно радио.

Награде и признања које су пристизале из целог света потврђују да се предано неговао радио аматеризам.

Ловачки дом у Лужницама подигли су грађани овог места уз велику подршку српске мањине која живи у Румунији.

Бројна пријатељства Срба и Румуна из неколико области ове суседне земље остварена су у области ловства, уметности и размене младих.

Село Лужнице удаљено је од Крагујевца свега 17 километара па је ова локација изузетно атрактивна за развој сеоског туризма који се у овом селу из године у годину интензивно развија.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *