Село Мала Врбица у емисији „Шумадијски праг“

Једно од подрудничких села је село Мала Врбица које је од Крагујевца удаљено око двадесетак километара.

Село окружују панораме на којима доминира зеленило раскошно лепе шумадијске природе, ливаде и пашњаци, шуме и оранице, куће и окућнице.

Мала Врбица је село које је својевремено посетио кнез Милош Обреновић а ово шумадијско место прославила је породица Чоловић која је у 19. веку имала фабрику пекмеза који је извозила у земље Европе.

У емисији „Шумадијски праг“ која је на програму Телевизије Крагујевац у недељу од 13 часова говоримо о животу људи у овом шумадијском месту.

Након завршетка Првог српског устанка од 1804. до1806. године велики број фамилија у миграционим кретањима одабрале су Шумадију за свој нови дом.

Једна од фамилија која је из Сјенице дошла у село Мала Врбица су Чоловићи који су годинама увећавали свој иметак.

Познато је да су поседовали око сто хектара земље, а имали су и фабрику пекмеза који су извозили у неколико земаља Европе.

Један од Чоловића био је истакнути спортиста између два сетска рата.

Породица предано чува бројне предмете, документа, фотографије, делове покућства, трофеје и ордење.

Иако је велики број породица које живе у Малој Врбици усмерен на пољопривредну производњу познато је да житељи овог села имају и допунску делатност а то је производња и продаја креча.

Ловачка секција у селу Мала Врбица која припада Ловачком удружењу „Сребрница“ из Страгара брине о ловишту и прихрани дивљачи.

Познато је да се у овом крају лови висока дивљач и дивље свиње.

Иначе, у Малој Врбици више него у другим селима Шумадије свакодневно одзвања дечја граја а на десетине младих породичних људи остало је на родитељским имањима и бави се пољопривредом.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.