Село Вињиште у емисији „Шумадијски праг“

Вињиште се први пут помиње 1735. године и представља једно од старијих села у Шумадији.

Порекло имена потиче од винове лозе, јер предање говори да су у атару села доминирали чокоти грожђа.

У емисији “Шумадијски праг” говоримо о животу људи који живе у Вињишту и занимљивостима овог шумадијског места.

Емисија “Шумадијски праг” је ове године ушла у 21. сезону на програму Телевизије Крагујевац, а током две деценије уз традиционални термин емтовања – недељом после вести у подне.

Свака улица на сеоском подручју имаће свој назив, а једна од улица у Вињишту зваће се по познатом сликару који је рођен у овом селу – Милану Стефановићу – Кићи.

Иако је по занимању био машински инжењер, раскошан уметнички таленат Стефановића препознали су бројни ликовни критичари, а Крагујевчани га памте по сликарским платнима које је излагао на бројним ликовним изложбама.

Кућа Стефановића је најстарија у селу Вињиште, а познато је да је саграђена далеке 1734. године.

Љубитељи позоришне уметности сећају се представа у крагујевачком Књажевско-српском театру у којима су глумци носили костиме које је правио познати позоришни кројач Томислав Милошевић.

У селу Вињиште живи и најстарији лиценцирани фудбалски тренер Жарко Божовић, који је предано радио у фудбалским клубовима Станово и Багремар, а значајан допринос дао је развоју спорта у свом селу. У деветој деценији живота открива рецепт за животну дуговечност.

Вињиште је од Крагујевца удаљено свега осам километара. Смештено на обронцима Гледићких планина обилује изузетним видицима са којих се Крагујевац види као на длану.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *