Сем Фабрици: Српско културно наслеђе је део ЕУ

Шеф делегације Европске уније, Сем Фабрици изјавио је у Крагујевцу да ће локалне заједнице, у највећој мери, морати да спроводе правне тековине Европске уније.

Зато је битно да јавна управа на локалном нивоу буде у стању да може да управља ЕУ фондовима, објаснио је Фабрици, приликом обиласка Легата академика Николе Коке Јанковића, који је изграђен новцем града и Европске инвестиционе банке.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је, приликом посете Крагујевцу, нагласио да је поред јаке националне економије, неопходно да доведемо саме општине и јавну управу на локалу на ниво да могу да комуницирају са Европском унијом и додао да комплетно законодавство у области пољопривреде, заштите животне средине, економије мора да се спроведе на локланом нивоу.

Фабрици је, након обиласка Легата Николе Коке Јанковића, рекао да Европска унија поклања велику пажњу очувању клутурног наслеђа Србије и подсетио да је 2018. проглашена Годином културног наслеђа у Европи и у Србији.

Европска инвестициона банка велику пажњу поклања културном наслеђу. Само у последњих пар година, у те сврхе, издвојено је 8 милиона евра.

Наглашавајући да Европска инвестициона банка пажљиво бира пројекте који су оправдани са економског становишта, као и социјалног и друштвеног развоја, шеф регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, Дубравка Негре је рекла да је Легат Николе Коке Јанковића препознат као важна установа не само за Крагујевчане него и ширу заједницу.

Она је додала да је значајна подршка коју Европска унија даје локалним самоуправама.

Члан Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, Миња Обрадовић је рекла да је сарадња локалне самоуправе са институцијама Европске уније почела управо са Легатом Николе Коке Јанковића и додала да је град преко Министарства привреде добио новац за изградњу овог значајног објекта у граду.

Крагујевац је учествовао и у програму доделе бесповратних средстава Европске уније, подсећа члан Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, уз напомену да је граду одобрено финасирање сва три пројекта са којима је конкурисао.

Без обзира на величину Крагујевца, оваква финансијска подршка је неопходна, закључила је Обрадовић.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *