Сеничић: Сигурно ћемо овог лета више путовати

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић каже да ћемо овог лета сигурно више путовати него прошлог, али како и под којим условима знаће се за око месец дана.

Напомиње да је Грчка за грађане Србије била отворена у прошлој сезони само десетак дана, а да ће ове године већ у априлу бити познати услови како ће у ту земљу улазити грађани ЕУ, а како земаља трећег света, где спадају и балканске земље.

Он је рекао да о увођењу ковид пасоша нема сагласности на светском нивоу – Светске здравствене организације, ни Светске туристичке организације, као и да ће земље саме одлучивати да ли ће увести електронској апликацију која треба да омогући брже путовање.

“Преко нашег Министарства туризма разговарамо о тим протоколима, покушавамо да утврдимо јединствени сертификат о вакцинацији који ће бити прихваћен како у Србији, тако у Грчкој.

Покушавамо за људе који нису вакцинисани, да пронађемо алтернативу.

За сада је алтернатива ПЦР тест, а ми покушавамо да договоримо да то буду брзи антигенски тестови”, рекао је он.

Наводи да очекује да се и друге земље изјасне по питању сертификата о вакцинацији, како ће се он односити на људе који улазе у Турску или Египат, где је сада потребан ПЦР тест.

“Наш Кризни штаб нам дугује податак да ли је грађанима који се враћају из тих земаља довољна потврда о вакцинацији, јер је сада потребан ПЦР тест за повратак у Србију”, рекао је Сеничић.

Од земаља у окружењу сада, без ПЦР теста  можемо да путујемо у Црну Гору, Северну Македонију, Албанију, а тако ће остати и током лета.

“Очекујемо и да Бугарска укине ПЦР тест, као и Турска.

Када је реч о Египту немамо најаве да ће укидати ПЦР тест, чекамо изјашњавање по питању вакцинације”, рекао је Сеничић.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *