Сеничић: За летовање у Грчкој неопходна стабилна здравствена ситуација у обе земље

Током ове седмице, на Самиту који ће бити одржан 17. марта, коначно ће бити познати услови по којима ће се путовати у земље Европске уније.

Олакшана путовања, међутим, важе само за држављане земаља Уније.

Грађани Србије, односно и Крагујевчани који су примили неку од вакцина у нади да ће реализовати прошлогодишња пропала летовања, још увек су забринути да ли ће моћи да путују, међутим од пресудне важности биће не вакцина, већ најпре услов пре свих услова: да се Србија врати на листу земаља чији грађани могу да улазе у Европску унију.

Европска унија све је ближа одлуци да уведе потврду о вакцинацији као услову за кретање по земљама Европске уније, а такозвани ковид пасоши о којима се пресудна одлука доноси 17. марта важиће само уз вакцине које је одобрила ЕМА.

Још увек није познато на који начин ће се најављени дигитални ковид сертификати признавати државама ван Уније, укључујући и Србију.

Грађанима који су примили неку од вакцина које за сада није одобрила Европска агенција за лекове, вероватно ће бити омогућено путовање уз доказ о негативном ПЦР тесту или постојању антитела.

Ове вести са будном пажњом прате Крагујевчани који се надају и планирају да ће бар овог лета искористити своја прошлогодишња, а делом уплаћена путовања. Нарочито у Грчку.

Међутим, оно што је далеко важније, то је питање у каквим ће здравственим приликама бити и наша и ова медитеранска држава?

Уколико се и пронађе модел како организовати путовање до Грчке, постоји још једна од препрека о којој се тек сада размишља како је превазићи.

А то је: шта са путницима у аутобусу који након теста на граници буду ковид позитивни, а не прихвате одлазак у карантин, односно желе да се врате?

Уколико се и ове године не реализују путовања из прошле сезоне, како подсећа директор ЈУТЕ, Уредба о заменским путовањима још увек је на снази, а једна од њених одбредби је, да се, уколико је неизводљиво путовање, врати уплаћени новац за аранжман.

За тај поступак грађани се обраћају туристичким агенцијама, односно осигуравајућим кућама.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.