Шест векова Каменца – свечана академија у крипти Храма Светог Саве

Поводом обележавања шест векова манастира Каменац и два века основне школе у Честину, у крипти Храма Светог Саве, одржана је свечана академија којом су, још једном, обележена ова два значајна јубилеја.

У жељи да наша дела буду камен ослонац нашим потомцима, развој Гружанског краја усмераваћемо у духу православља ослањајући се на рад и знање, јер улажући у развој, улажемо у будућност наше деце, истакао је, на свечаности Мирослав Николић, председник општине Кнић.

У име житеља настањених у подножју Гледићких планина присутнима се обратио Мирослав Николић, председник општине Кнић.

Ако је Шумадија срце Србије, онда је Жичка епархија жила куцавица Свете Мајке Цркве, која са Студеницом и Жичом пулсира кроз више од 20 средњовековних манастира, међу којима и нашим Каменцом, рекао је, на свечаности поводом јубилеја, Мирослав Николић, председник општине Кнић.

Покушавамо да сачувамо од заборава све оне достојне који су, камен по камен, подизали нашу светињу и оне који су шест веколва узносили молитве за наш народ, нагласио је Николић.

Свечаност је, иначе, почела извођењем химне Каменца за коју је текст написао Марко С. Марковић.

Изведен је уметнички програм под називом „Камен по камен – Каменац“, којим су, по сценарију и у режији Биљане Ђуровић и Божидара Ђуровића, оживљени векови и у њима описани духовни и друштвени живот честинског краја.

У музичком делу програма учестовао је хор Академског културно-уметничког друштва „Иво Лола Рибар“, под диригентском палицом Милована Панчића.

Драмски уметник Хаџи Ненад Маричи, оживео је лик задужбинара манастира Каменца, Деспота Стефана.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.