Шест векова манастира Каменац

Општина Кнић и Епархија жичка обележиле су данас два велика јубилеја – шест векова постојања манастира Каменац и 200 година од оснивања школе Честину.

Централној свечаности у манастирској порти присуствовали су високи државни званичници, представници Српске православне цркве, Војске Србије, мештани гружанског краја и остале бројне званице.

Подножје Гледићих планина, у Честину надомак Груже, било је данас место окупљања оних који су дошли на обележавање шест векова постојања Каменца, једног од најстаријих манастира у овом делу Шумадије.

О настанку ове светиње нема писаних података, а народно предање изградњу Каменца приписује деспоту Стефану Лазаревићу.

Манастир је, према причама мештана гружанског краја, неколико пута био скрнављен и паљен, али никада напуштан.

“Поносни смо на све наше претке који су камен по камен подизали ову светињу и који су шест векова уздисали молитве за наш род. Наша обавеза је да их сачувамо од заборава“, поручио је у свом обраћању Мирослав Николић, председник Општине Кнић.

Осим шест векова постојања Каменца, обележено је и 200 година од оснивања школе у Честину, која се налази у близини манастира.

Школа коју је 1818. године основао др Николај Николајевић – Гружанин, убраја се међу најстарије школе у ослобођеној Србији за време владавине кнеза Милоша Обреновића. У њој данас нема ђака.

Поводом прославе јубилеја, у Честин су дошли и неки од некадашњих ученика.

Свечаности у манастирској порти присуствовали су високи државни званичници, представници Српске православне цркве, Војске Србије, мештани овог краја и остале бројне званице.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *